When:
May 11, 2017 @ 8:30 pm – 10:00 pm
2017-05-11T20:30:00+03:00
2017-05-11T22:00:00+03:00
Where:
ARTos Foundation
Cost:
Free
Contact:
ARTos Foundation
22445456

 

 

-English Text Follows-

FOCUS ON POLAND
O!PLA ACROSS THE BORDERS #4
Πολωνικές Ταινίες Animation Μικρού Μήκους
11 Μαΐου 2017, και ώρα 20:30
στο Ίδρυμα ARTos 

Το Ίδρυμα ARTos φιλοξενεί τις προβολές του Πολωνικού Φεστιβάλ Animation «The Festival of Polish Animation – O!PLA ACROSS THE BORDERS #4»,  το οποίο παρουσιάζει ότι πιο σύγχρονο και πιο cool έχει παραχθεί στην Πολωνία τα τελευταία 2 χρόνια στο χώρο του animation. Το O!PLA είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο πολιτιστικό πρόγραμμα, του οποίου η τέταρτη έκδοση πραγματοποιήθηκε σε 69 πόλεις της Πολωνίας (από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016), και με μόνο κριτή το κοινό, από κάθε συμμετέχουσα πόλη, να αποφασίζει για τους νικητές! Οι προβολές θα λάβουν χώρα στις 11 Μαΐου 2017 και ώρα 20:30, στο Ίδρυμα ARTos.

Το O!PLA ACROSS THE BORDERS #4 2017 είναι ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα» των τάσεων της σύγχρονης πολωνικής παραγωγής animation για το ηλικιακό κοινό άνω των 16 ετών. Η ανθολογία O!PLA ACROSS THE BORDERS #4 2017 περιλαμβάνει animation ταινίες με μεγάλο προϋπολογισμό, ταινίες που γίνονται σε επαγγελματικά στούντιο, ταινίες πλήρως ανεξάρτητης παραγωγής, σπουδαστικές ταινίες, μουσικά βίντεο, «επιγραμματικά animation» (δηλαδή ταινίες συντομότατης διάρκειας) και τα «Formaninama» (πειραματικού χαρακτήρα).

Από την αρχή, ο κύριος στόχος του O! PLA είναι να (ξανά) χτίσει τις σχέσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, και να φέρει την τέχνη του animation ειδικά στις μικρότερες Πολωνικές περιοχές, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενες εκδόσεις του O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014, παρουσιάστηκαν σε 34 πόλεις σε 5 ηπείρους.

Είσοδος Ελεύθερη

Αγγλικοί Υπότιτλοι

www.polskaanimacja.pl

 

Πρόγραμμα προβολών:
Διάρκεια  97’

I AM , 00’05’’
Πολωνία 2014
Υλοποίηση και Σενάριο: Magdalena Pilecka (www.behance.net/magdapilecka
Τεχνική: CGI animation
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Νύχτα, επτά πουλιά και … Η πιο σύντομη ιστορία! Ένα βίντεο πέντε δευτερολέπτων σφηνωμένο ανάμεσα στους τίτλους της αρχής και του τέλους-Βραβείο για καλύτερη σύντομη animated ταινία στο Golden Kuker 2015 και ιδική αναφορά στο O!PLA 2016


MAGICZNY LAS
(MAGIC FOREST) 3’45”
Πολωνία 2016
Σκηνοθεσία, Animation: Artur Marcol
Technique: 3D
Μουσική: Łukasz Ledzki
Παραγωγή: Panoptiqm Studio (www.panoptiqm.com)
Διάλογοι: Ναι (αγγλικά)

Περίληψη: Το «Magic forest» είναι μια σύντομη ιστορία για τη γοητεία και τους πειρασμούς ενός μαγεμένου δάσους. Η ταινία αφηγείται την περιπέτεια δύο φίλων που αποφασίζουν μια μέρα να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο δάσος για να δοκιμάσουν μαγικά μανιτάρια. Ενθουσιώδεις και περίεργοι φτάνουν στον προορισμό τους και πραγματοποιούν την επιθυμία τους. Χορεύουν, τραγουδούν και πετούν στα σύννεφα μαζί με τα πουλιά… Δυστυχώς, η τέλεια αυτή εμπειρία  τελειώνει όταν η επίδραση των μανιταριών θα σταματήσει. Στην πραγματικότητα,  το Magic Forest μας διηγείται την ιστορία μιας φιλίας που έχει τεθεί σε δοκιμασία, και τα συναισθήματα που διαρκούν μόνο μέχρι να προκύψουν προβλήματα. Επίσης, είναι μια αντανάκλαση στην κατάχρηση ουσιών και δείχνει πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστεί η λεπτή γραμμή του εθισμό.- O!PLA’16 3ο Βραβείο «Brown Sack» στην κατηγορία «Επαγγελματική Ταινία»

SIEDEM (SEVEN) , 6’23’’Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Kamila & Mirek Sosnowscy (www.kmsosnowscy.com)
Τεχνική: stop motion
Μουσική: Same Suki (www.samesuki.pl)
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Σκοτεινό μουσικό βίντεο για το Πολωνικό συγκρότημα Same Suki- Ιδική αναφορά στο O!PLA 2016

DRUMLA (JEW’S HARP) 12’ 29”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Tomasz Pawlak
Τεχνική: cut-out 2D
Μουσική: Kolakawa, Mariusz Szulc,, Manix’’ (Jew’s harp)
Παραγωγή: Tomasz Pawlak
Διάλογοι: Οχι

Περίληψη: O Janko είναι ερασιτέχνης στην Εβραϊκή άρπα και στη γρήγορη ποδηλασία, ζει με τη γιαγιά του – βετεράνος της εξέγερσης της Βαρσοβίας-, και ονειρεύεται να εφεύρει μια θεραπεία που θα γιατρεύει τα πάντα. Μια μέρα εμφανίζεται η ευκαιρία και βρίσκει απασχόληση σε ένα φαρμακευτικό εργαστήρι, την περίοδο  που ξέσπα μια  επιδημία. – O!PLA’15 3ο Βραβείο «Brown Sack» στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

JA JESTEM ZLODZIEJ (I AM THE THIEF), 5’ 22”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση: Macie j Przemyslaw Bednarek
Τεχνική: Stop-motion
Μουσική: Elektronikt (www.wlwktronikt.bandcamp.com)
Παραγωγή: Marcin Ożóg
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Claymation μουσικό βίντεο για το Πολωνικό δίδυμο Elektronikt – O!PLA’16 3ο Βραβείο «Brown Sack» στην κατηγορία «Animated music video»

MOZAIKA, WALC ŚLEDZIONY (MOSAIC, THE WALTZ OF SPLEEN), 4’ 25”Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Andrea Guizar
Μουσική: Maria Czechowska
Τεχνική: ζωγραφική σε ζελατίνη και γυαλί
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Διασχίζοντας την ανοικτή θάλασσα του Ατλαντικού, εννέα πολύχρωμοι χαρακτήρες εκτελούν μια μυστηριώδης συντονισμένη  δραστηριότητα ,«το βαλς της σπλήνας». Μια τραγική κωμωδία, όπου τα εντόσθια και τα συναισθήματα πετυχαίνουν να βρέχουν στο ίδιο μέρος. – O!PLA’15 3ο Βραβείο «Brown Sack» στην κατηγορία «Formanima»

 

WHADDUP FISH! , 1’ 14”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Tomasz Pilarski
Τεχνική: σχέδιο 2D
Μουσική: Mateusz Gudel
Παραγωγή: Artistic University Poznan (UAP)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Το WHADDUP FISH! είναι ένα σύντομο animation για ένα Επιστήμονα που ψάχνει στα βάθη του ωκεανού ασυνήθιστα πλάσματα . Όταν θα συναντήσει το χταπόδι Dumbo αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το χαριτωμένο μικρό πλάσμα, το οποίο όμως θα τον οδηγεί σε μια αναπάντεχη υποθαλάσσια εμπειρία και σε μεγάλο πρόβλημα. – O!PLA’16 3ο Βραβείο «Brown Sack» στην κατηγορία «Animated Epigrams»

TA CHOLERNA NIEDZIELA (THAT DAWN SUNDAY), 16’ 04”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Przemek Kotyński (www.kotynski.com)
Σενάριο: Marcin Wroński
Διάλογοι: Bartek Kędzierski
Animation: Robert Zjawiński (3D), Celina Skiba (2D)
Τεχνική: 3D / 2D
Παραγωγή: Studio Produkcyjne ORKA (www.orkafilm.pl)
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Αυτό το Noir φιλμ είναι μια ιστορία για ένα έγκλημα, αγάπη και ένα μυστικό, στη Lublin (Ανατολική Πολωνία) το 1930. Ένας έμπειρος και κυνικός αστυνόμος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο μιας δολοφονίας που συνδέεται άμεσα με ένα παλιό αίνιγμα που δεν λύθηκε ποτέ. Μια ελκυστική τραγουδοποιός σε ένα τοπικό κλαμπ και  ένας συντηρητής εμπλέκονται στην υπόθεση με δική τους θέληση . – O!PLA’16 2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «Επαγγελματική ταινία»

SZTUKA LATANIA (THE ART OF FLYING) 0’ 48”
Πολωνία 2014
Υλοποίηση και Σενάριο: Anna Nowicka
Τεχνική: CGI
Παραγωγή: Polish-Japanese Academy of Information Technology in Warsaw (PJAIT)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Μια μικρή μύγα προσπαθεί να πάρει αναγνώριση από την κριτική επιτροπή … – Ιδική αναφορά στο O!PLA 2016.

KOLEKCJONER (COLLECTOR), 7’ 09”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Kamila & Mirek Sosnowscy (www.kmsosnowscy.com)
Τεχνική: stop motion
Μουσική: InFidelis (www.infidelis.pl)
Παραγωγή: Kamila & Mirek Sosnowscy
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: «COLLECTOR» είναι ένα animated, συμβολικό, ταξίδι μέσα στη μαγική βιβλιοθήκη … Η βιβλιοθήκη του Oskar Kolberg. Ο Kolberg ήταν ο πρώτος συλλέκτης αντικείμενων από το πολωνικό λαϊκό πολιτισμό που τα ταξινομούσε ανά περιοχή. Το έργο του «Ο λαός, τα έθιμά του, ο τρόπος ζωής, η γλώσσα, οι μύθοι, οι παροιμίες, οι τελετουργίες, οι μαγεία, τα παιχνίδια, τα τραγούδια, η μουσική και οι χοροί» έχει 33 τόμους οι οποίοι δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, και άλλα τόσα παράμειναν σημειώσεις.-2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

CUKIERKI (SWEETS), 3’ 26”
Πολωνία 2014
Υλοποίηση και Σενάριο: Mai Tran
Τεχνική: CGI
Μουσική: ROBODROM (www.robodrom.pl)
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Ένα μουσικό βίντεο για την Πολωνική μπάντα AmperA. – O!PLA 2015, 2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «Animated Music Clip»

SUPERNOVA (Supernowa), 7’ 30”
Πολωνία 2014
Υλοποίηση: Paweł Czarnecki
Τεχνική: Mixed animation
Μουσική: Patryk Bychoski
Παραγωγή: Paweł Czarnecki
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Μουσικό video του πολωνικού συγκροτήματος ROBODROM.  – O!PLA’16, 2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «animated music video»

ZAPIS Z WCZORAJ (YESTERDAY’S RECORD), 5’
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Michał Soja
Τεχνική: Σχέδιο
Παραγωγή: Academy of Fine Arts in Crakow
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Εκατοντάδες κίνητρα, πολλαπλοί ρόλοι και ευθύνες επηρεάζουν τη χαοτική εικόνα της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο μυαλό. Το «YESTERDAY’S  RECORD» είναι η ανάλυση της αντίληψης μιας διαταραγμένης πραγματικότητας, που επιχειρεί να δώσει μια άλλη μορφή στη μνήμη. Ο συγγραφέας συγκρίνει τη μηχανική καταγραφή της πραγματικότητας με σχέδια – σαν ένα προσωπικό αρχείο γεγονότων. – O!PLA’16 , 2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «FORMANIMA»

HEJ, HO I NIESPODZIEWANA PRZYGODA (HEY, HO AND THE UNEXPECTED ADVENTURE), 1’09”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Maciej Żuk / Kamil Wójcik
Τεχνική: Μικτή
Μουσική: Maciej Żuk
Παραγωγή: Maciej Żuk / Kamil Wójcik
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Μια σύντομη ιστορία για δυο μικρούς ‘κάτοικους’ μιας τοιχογραφίας που  έχουν βαρεθεί τη μονοτονία της καθημερινής ζωής, το να αποτελείς μέρος μιας μεγάλης τοιχογραφίας, και έτσι αποφασίζουν  να ξεκινήσουν ένα  Σαββατιάτικο περίπατο στους δρόμους της Βρότσλαβ, Πολωνία – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. – O!PLA’16, 2ο Βραβείο «Silver Sack» στην κατηγορία «animated epigrams»

GLI.TCH, 3’ 34”
Πολωνία 2014
Υλοποίηση και Σενάριο: Mikołaj Sęczawa
Τεχνική: puppet/mixed
Παραγωγή: Academy of Fine Arts in Lodz
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη:  Μια «προσωρινή αναστάτωση » στον κόσμο ενός  άπτερου πτηνού θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα … – Ιδική αναφορά στο O!PLA 2016

PRZETRWAĆ W PUSZCZY BIAŁOWIESKIEJ (SURVIVE IN THE BIALOWIEZA FOREST), 2’ 29”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Michał Rychławski (STREFA 57)
Παραγωγή: Michał Rychławski (STREFA 57)
Τεχνική: Σχέδιο 2D
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Δύο παλιοί φίλοι και θαυμαστές της τέχνης της επιβίωσης  αποφασίζουν να χαθούν στο δάσος Białowieża στην Πολωνία. Χωρίς κινητά τηλέφωνα και χωρίς καμιά σύνδεση με τον κόσμο αποφασίζουν να αποκτήσουν μια εμπειρία επιβίωσης στο δάσος. – O!PLA’15 ,1ο Βραβείο «Golden Sack» στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

RZEŹBA DNIA (SCULPTURE OF THE DAY), 3’ 31”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Monika Kuczyniecka
Τεχνική: stop motion
Μουσική: Renata Przemyk (www.renataprzemyk.art.pl)
Διάλογοι: Ναι (αγγλικοί υπότιτλοι)

Περίληψη: Claymation μουσικό βίντεο για την Πολωνή καλλιτέχνη Renata Przemyk. – O!PLA’15, 1ο Βραβείο «Golden Sack» στην κατηγορία «Animation music video»

 NIE TRAĆ GŁOWY (DON’T LOSE YOUR HEAD), 4’
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Karolina Specht
Τεχνική: CGI
Ήχος: Bogdan Klat, Wiesław Nowak
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Μια οπτική ιστορία για το πόσο εύκολο είναι να χάσεις το κεφάλι σου. – O!PLA’16,  1ο Βραβείο «Golden Sack» στην κατηγορία «Formanima»

 ŻYCIE (LIFE), 1’34”
Πολωνία 2015
Υλοποίηση και Σενάριο: Michał Rychławski (STREFA 57)
Τεχνική: CGI
Παραγωγή: Michał Rychławski (STREFA 57)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Από τη γέννηση μέχρι το θάνατο σε λιγότερο από 2 λεπτά. – O!PLA’16 , 1ο Βραβείο «Golden Sack» στην κατηγορία «Animation Εpigrams».

 

 DRUCIANE OPRAWKI (WOOLEN COGWHEELS) , 14’
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία και σενάριο: Bartoszn Kędzierski
Animation: Krzysztof Opieka
Τεχνική: stop motion
Μουσική: Piotr Dziubek
Παραγωγή: Studio KINESKOP (www.kineskop.com.pl)
Διάλογοι: Όχι

Περίληψη: Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι  η Aniela και ο Konstanty ζουν μαζί μια ήσυχη ζωή.  Η  Aniela αφοσιώνεται στο πλέξιμο ενώ  ο Konstanty εργάζεται συνεχώς σε εφευρέσεις. Παρόλο που η καθημερινότητά τους φαίνεται καλά οργανωμένη, βαθιά κάτι τους λείπει. Η αλλαγή που θα φέρει αυτή η συγκεκριμένη εφεύρεση θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν μια τελείως διαφορετική προοπτική. Αυτό animated κουκλοθέατρο του Bartosz Kędzierski είναι μια συγκινητική ιστορία για τη μοναξιά, τη λαχτάρα και την ανθρώπινη προσκόλληση. – O!PLA’16 , 1ο Βραβείο «Golden Sack» στην κατηγορία «Επαγγελματική ταινία»

 

O!PLA ACROSS THE BORDERS: #4 Πολωνικές Ταινίες Animation Μικρού Μήκους
11  Μαΐου 2017 και ώρα 20:30, στο Ίδρυμα ARTos
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ


FOCUS ON POLAND
O!PLA ACROSS THE BORDERS #4
Polish Short Animated Movies
11 May 2017, at 20:30
at ARTos Foundation

ARTos Foundation is proud to welcome the screenings of The Festival of Polish Animation – O!PLA ACROSS THE BORDERS #4, showcasing the newest and coolest Polish animation of the last 2 years. O!PLA is a fully independent cultural project, the 4th edition of which was presented in 69 Polish cities from March – May 2016, and with the audience of each participating city being the sole critic deciding about the winners! The screenings will take on the 11 May 2017 at 20:30, at ARTos Foundation.

O!PLA ACROSS THE BORDERS is a “cross-section program” guided by the whole of the contemporary Polish animation, for audiences of ages 16+. The programme includes: films with big budget/made in professional studios; fully independent animations; films made in school (graduation films); animated music videos; “animated epigrams” (very short movies) and “FORMANIMA” (experimental and abstract animations).

From the very beginning, the main aim of O!PLA is (re)building relations between the audience and the artists, and reaching out, through the art of animation, especially to smaller centres in Poland and all around the world. Previous editions of O!PLA ACROSS THE BORDERS were presented in 34 cities in 5 continents.

www.polskaanimacja.pl

 English Subtitles
Free Entrance

Programme:
Duration: 97’

I AM , 00’05’’
Poland 2014
Realization and Screenplay: Magdalena Pilecka (www.behance.net/magdapilecka)
Technique: CGI animation
Dialogues: None

Synopsis: Night, seven birds and … The shortest story ever! One second micro film sandwiched between a title card and end slate.
-Prize for the Best Supper short animated film at Golden Kuker 2015 and Special Mention at O!PLA 2016

MAGICZNY LAS (MAGIC FOREST) 3’45”
Poland 2016
Directed, Animation: Artur Marcol
Technique: 3D
Music: Łukasz Ledzki
Production: Panoptiqm Studio (www.panoptiqm.com)
Dialogues: Yes (English)

Synopsis: “Magic Forest” is a brief tale about the charms and temptations of an enchanted forest. The film tells a story of two friends and their amazing adventure. One day they embark on a trip to the woods to try out some magic mushrooms. Enthusiastic and curious they finally reach their destination and indulge themselves in the experience. They dance, sing and fly among birds in the clouds… Unfortunately, this perfect idyll ends when the influence of the mushrooms ceases. In fact, Magic Forest serves us a story about a friendship put to the test; fellow feelings which last only until problems arise. It is also a reflection on substance abuse, showing how easy it is to cross the fine line to addiction.
-O!PLA’16 AWARD: 3rd Award (“Brown Sack”) in the category “film made in professional studio”

SIEDEM (SEVEN) , 6’23’’
Poland 2015
Realization and Screenplay: Kamila & Mirek Sosnowscy (www.kmsosnowscy.com)
Technique: stop motion
Music: Same Suki (www.samesuki.pl)
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Dark music video for Polish band Same Suki. -Special Mention at O!PLA 2016.

DRUMLA (JEW’S HARP) 12’ 29”
Poland 2015
Screenplay and realization: Tomasz Pawlak
Technique: cut-out 2D
Music: Kolakawa, Mariusz Szulc,, Manix’’ (Jew’s harp)
Production: Tomasz Pawlak
Dialogues: None

Synopsis: Janko is an amateur of playing on Jew’s harp and rapid cycling, lives with his grandmother – veteran of the Warsaw Uprising, and he dreams of inventing a cure for everything. One day the opportunity appear: employs the holiday period in the pharmaceutical laboratory when the epidemic outbreak. -O!PLA’15 AWARD: 3rd Award (“Brown Sack”) in the category “fully independent”.

JA JESTEM ZLODZIEJ (I AM THE THIEF), 5’ 22”
Poland 2015
Realization:  Macie j Przemyslaw Bednarek
Technique: Stop motion
Music: Elektronikt (www.wlwktronikt.bandcamp.com)
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Claymation music video for Polish duo ELEKTRONIKT. -O!PLA’16 AWARD: 3rd Award (“Brown Sack”) in the category “animated music video”.

 MOZAIKA, WALC ŚLEDZIONY (MOSAIC, THE WALTZ OF SPLEEN), 4’ 25”
Poland 2015
Realization and screenplay: Andrea Guizar
Music: Maria Czechowska
Technique: paint on celluloid and glass
Production: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Dialogues: None

Synopsis: A transatlantic in the high seas. Nine colorful characters are engaged on a mysterious coordinated labor that we can call “the waltz of spleen”. A tragic comedy where viscera’s and sublime sentiments achieve to encounter in the very same place.
-O!PLA’15 AWARD: 3rd Award (“Brown Sack”) in the category FORMANIMA.

WHADDUP FISH! , 1’ 14”
Poland 2015
Realization and screenplay: Tomasz Pilarski
Technique: drawn 2D
Music: Mateusz Gudel
Production: Artistic University in Poznan (UAP)
Dialogues: None

Synopsis: WHADDUP FISH! is a short animation about Scientist who is looking for extraordinary species deep under the ocean surface. When he stumble upon Dumbo octopus he immediately decide to follow this cute little creature which leads him to an unexpected underwater event and into DEEP trouble. -O!PLA’16 AWARD: 3rd Award (“Brown Sack”) in the category “animated epigrams”.

TA CHOLERNA NIEDZIELA (THAT DAWN SUNDAY), 16’ 04”
Poland 2014
Directed, projects: Przemek Kotyński (www.kotynski.com)
Screenplay: Marcin Wroński
Dialogues: Bartek Kędzierski
Animation: Robert Zjawiński (3D), Celina Skiba (2D)
Technique: 3D / 2D
Production: Studio Produkcyjne ORKA (www.orkafilm.pl)
Dialogues: YES (Polish with English subtitles).

Synopsis: Maintained in the convention of film noir a story about a crime, love and a secret, set in Lublin (Eastern Poland) in the 1930s. An experienced and cynical police commissioner tries to solve the mystery of a murder which is directly linked with a riddle from the past, never solved. An attractive chansonnière from a local night club and a conservator are entangled in the case against their own will. -O!PLA’16 AWARD: 2nd Award (“Silver Sack”) in the category “film made in professional studio”.

SZTUKA LATANIA (THE ART OF FLYING) 0’ 48”
Poland 2014
Realization and screenplay: Anna Nowicka
Technique: CGI
Production: Polish-Japanese Academy of Information Technology in Warsaw (PJAIT)
Dialogues: None

Synopsis: A small fly is trying to get recognition of the jury… -Special Mention at O!PLA 2016.

KOLEKCJONER (COLLECTOR), 7’ 09”
Poland 2015
Realization and screenplay: Kamila & Mirek Sosnowscy (www.kmsosnowscy.com)
Technique: stop motion
Music: InFidelis (www.infidelis.pl)
Production: Kamila & Mirek Sosnowscy
Dialogues: None

Synopsis: “Collector” is an animated, symbolic, journey through the magic library… The library of Oskar Kolberg. Kolberg was the first who collected and systematized Polish folk culture by region. The work “The people, its customs, way of life, language, legends, proverbs, rituals, witchcraft, games, songs, music and dances” has 33 volumes published during his lifetime, and the same amount left in the notes. -O!PLA’15 AWARD: 2nd Award (“Silver Sack”) in the category “fully independent”

CUKIERKI (SWEETS), 3’ 26”
Poland 2014
Realization and screenplay: Mai Tran
Technique: CGI
Music:  ROBODROM (www.robodrom.pl)
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Synopsis: A music video for the Polish band AmperA. – 2nd Award “Silver Sack”, O!PLA 2015, in the category “Animated Music Video”

SUPERNOVA (Supernowa), 7’ 30”
Poland 2014
Realization: Paweł Czarnecki
Technique: Mixed animation
Music: Patryk Bychoski
Production: Paweł Czarnecki.
Dialogues: None

Music video for Polish band ROBODROM. -O!PLA’16 AWARD: 2nd Award (“Silver Sack”) in the category “animated music video”.

ZAPIS Z WCZORAJ (YESTERDAY’S RECORD), 5’
Poland 2015
Realization and screenplay: Michał Soja
Technique: Drawing
Production: Academy of Fine Arts in Crakow
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Synopsis: Hundreds of incentives, multiple roles and responsibilities affect the chaotic picture of reality forming in the mind. The YESTERDAY’S RECORD is an analysis of the perception of a disordered reality and attempts to translate the memory into another form. Author compare the mechanical recording of reality with a subjective drawings – a personal record of events. -O!PLA’16 AWARD: 2nd Award (“Silver Sack”) in the category “FORMANIMA”.

HEJ, HO I NIESPODZIEWANA PRZYGODA (HEY, HO AND THE UNEXPECTED ADVENTURE), 1’09”
Poland 2015
Realization and screenplay: Maciej Żuk / Kamil Wójcik
Technique: mixed
Music: Maciej Żuk
Production: Maciej Żuk / Kamil Wójcik
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Synopsis: A short story about two small inhabitants of the mural, bored with the monotony of everyday life of being a part of the big wall painting, decide to go on a Saturday trip through the streets of Wroclaw (Poland) -European Capital of Culture. -O!PLA’16 AWARD: 2nd Award (“Silver Sack”) in the category “animated epigrams”.

GLI.TCH, 3’ 34”
Poland 2014
Realization and screenplay: Mikołaj Sęczawa
Technique: puppet/mixed
Production: Academy of Fine Arts in Lodz.
Dialogues: None

Synopsis: “Short-term disruption” in the world of a corpo-callow bird change his life forever… Special Mention at O!PLA 2016.

 PRZETRWAĆ W PUSZCZY BIAŁOWIESKIEJ (SURVIVE IN THE BIALOWIEZA FOREST), 2’ 29”
Poland 2015
Realization and screenplay: Michał Rychławski (STREFA 57)
Production: Michał Rychławski (STREFA 57)
Technique: drawn 2D
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Synopsis: Two old friends – big fans of art of survival – decided to get lost in the Białowieża Forest (Poland). Without cell phones and no connection with the world decide to have an adventure and survive in the forest.

O!PLA’15 AWARD: 1st Award (“Golden Sack”) in the category “fully independent”.

RZEŹBA DNIA (SCULPTURE OF THE DAY), 3’ 31”
Poland 2015
Realization and screenplay: Monika Kuczyniecka
Technique: stop motion
Music: Renata Przemyk (www.renataprzemyk.art.pl)
Dialogues: Yes (Polish with English subtitles)

Claymation music video for Polish artist Renata Przemyk. -O!PLA’15 AWARD: 1st Award (“Golden Sack”) in the category “animated music video”.

NIE TRAĆ GŁOWY (DON’T LOSE YOUR HEAD), 4’
Poland 2015
Realization and screenplay: Karolina Specht
Technique: CGI
Sound: Bogdan Klat, Wiesław Nowak
Production: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Dialogues: None

Synopsis: A visual story about how easy it is to lose one’s head. -O!PLA’16 AWARD: 1st Award (“Golden Sack”) in the category “FORMANIMA”

ŻYCIE (LIFE), 1’34”
Poland 2015
Realization and screenplay: Michał Rychławski (STREFA 57)
Technique: CGI
Production: Michał Rychławski (STREFA 57).
Dialogues: None

Synopsis: From birth to death in less than 2 minutes. -O!PLA’16 AWARD: 1st Award (“Golden Sack”) in the category “animated epigrams”.

DRUCIANE OPRAWKI (WOOLEN COGWHEELS) , 14’
Poland 2014
Directed and screenplay: Bartoszn Kędzierski
Animation: Krzysztof Opieka
Technique: stop motion.
Music: Piotr Dziubek
Production: Studio KINESKOP (www.kineskop.com.pl)
Dialogues: None

Synopsis: An ageing couple Aniela and Konstanty lead a quiet life together. She gives herself over to knitting while he eagerly works on some invention. Although their everyday life seems extremely well-organized there is something deeply lacking. The change, brought about by this particular invention will help them discover a totally different perspective. This puppet animation by Bartosz Kędzierski is a moving story of loneliness, longing and human attachment. -O!PLA’16 AWARD: 1st Award (“Golden Sack”) in the category “film made in professional studio”.

FOCUS ON POLAND
O!PLA ACROSS THE BORDERS: #4 Polish Short Animated Movies
11 May 2017 at 20:30, at ARTos Foundation
FREE ENTRANCE
ENGLISH SUBTITLES